poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Szaszłyki drobiowe z cukinią


Szaszłyki drobiowe z cukinią - soczyste, dobrze doprawione, lekko orientalne w smaku. Sprawdzą się świetnie na majówkowym grillu. My już rozpoczęliśmy sezon grillowy w weekend, a te szaszłyki były hitem. Jeśli nie macie możliwości zrobienia grilla, szaszłyki możecie usmażyć na patelni grillowej w domu, namoczcie wcześniej patyczki, żeby się nie popaliły. I pamiętajcie, zamarynujcie wcześniej mięso i warzywa, które przejdą aromatem przypraw.

Składniki:
500g filetu z kurczaka
1 spora cukinia
1 czerwona papryka
2 cebule

Marynata do warzyw:
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
łyżka miodu
sól, pieprz
ząbek czosnku

Marynata do mięsa:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. W misce wymieszaj oliwę i przyprawy do marynaty (kurkumę, oregano, kolendrę, ostrą paprykę, kmin rzymski, sól i pieprz). Składniki wymieszaj, włóż do marynaty kurczaka i obtocz go z każdej strony przyprawami. Miskę nakryj folią spożywczą, odstaw na godzinę.

Przygotuj warzywa i marynatę - oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, solą i pieprzem. Cukinię (ze skórką) pokrój w plastry, paprykę w większe kawałki, cebulę w grube piórka (tak, żeby dało się ją nadziać na patyczki). Przełóż warzywa do miski z marynatą, dobrze wymieszaj i odstaw, podobnie jak mięso, na godzinę, żeby składniki się przegryzły.

Przygotuj szaszłyki - na patyczki nadziewaj na przemian: kurczaka, cukinię, paprykę i cebulę, żeby wypełniły patyczek prawie do samego końca (zostaw wolne brzegi, żeby można było szaszłyk złapać).  Kładź na dobrze rozgrzanym ruszcie i smaż około 15 min, aż mięso straci surowość, zrumieni się, a warzywa zmiękną. Podawaj od razu.

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter